HOME

WIE ZIJN WIJ

NIEUWS

ONZE KATTEN

KITTENS

BEAR-TEST

IN HERINNERING

ONZE HONDEN

CONTACT

LINKS
A-nest

Op 7 mei 2004 geboren een nestje Mandarin & Balinees uit:

K’ung Fu-Tse’s Huai Sa La
CH. Laska Kentstown

Mandarin, Blue Tabby Mackerel: Adam-Kasia
Woont met zijn broer Amon-Re bij de familie Reitsma in Groningen.

 

Adam Kasia, 'verborgen Adam', bij de oude Iraniërs de ziel van de oermens (Adam) en bij de Mandeeën (in Zuid- Irak en Zuidwest-Iran) de ziel van ieder mens.
Deze figuur vertoont gelijkenis met Adam van de joden.

Mandarin, Lilac: Amon-Re
Woont met zijn broer Adam-Kasia bij de familie Reitsma in Groningen.

 

Amon-Re. Deze Oer en Scheppingsgod werd afgebeeld als mens met de hoge verenkroon.
Hij werd ook in verband gebracht met de wind en werd vaak als “de verborgene”uitgelegd.
In het Middenrijk was hij de plaatselijke god van Thebe, hij werd samen met Moet en Chonsoe in Karnak vereerd.
In het Nieuwe Rijk werd hij door zijn verbinding met de vruchtbaarheidsgod Min als Amon-Min-Kamoetef de zichzelf verwekkende oer-en scheppingsgod uitgeroepen.

Balinees, Lilac Tabby: Aphrodite
Woont bij de familie Poledda in Enschede.

 

Aphrodite, was de Griekse godin van de liefde, schoonheid en vruchtbaarheid.
Anders dan haar Romeinse tegenhanger Venus aan wie ze werd gelijkgesteld, was Aphrodite niet alleen de godin van de erotische liefde maar ook die van de naastenliefde.
De herkomst van haar naam is onduidelijk, maar verwees volgens de Grieken naar zeeschuim, waaruit zij geboren zou zijn.

Balinees, Lilac Tabby: Aisa
Blijft bij ons.

 

Aisa. Ook Aesa of Asia ('lot', 'bestemming'). Griekse lotsgodin, of personificatie van het lot.
Soms wordt ze genoemd als een van de Moiren of faten, in het bijzonder als alternatieve naam voor Atropos (degene die de draad doorsnijdt). Maar ook wordt ze wel als afzonderlijke lotsgodin beschouwd, afkomstig uit Argos. Ze wordt afgebeeld met een zwaard. Ook wordt gezegd dat zij het zwaard sleep van Dike, de godin van het recht. Soms wordt ze gekoppeld aan Ate, het blinde lot.

Mandarin, Lilac Tabby Mackerel: Althea
Woont bij Lineke Vrielink in Borne.

 

Althea. Ook Althaia of Altheia. Griekse godin.
Haar naam probeert men wel in verband te brengen met althein, 'genezen'.
'Althea' is een plantennaam, familie van het kaasjeskruid, in het Nederlands malve of heemst geheten. Er wordt een geneeskrachtige werking aan toegeschreven; met name wordt er een hoestdrank van gemaakt.

Balinees, Blue Point: Aton
Woont bij de Familie Kuper in Enschede.Aton. Deze zonnegod van Achnaton werd als zonneschijf met lange stralen afgebeeld, waarvan de uiteinden mensenhanden waren. Hij was de abstractste vorm van een god. Hij werd gezien als het daglicht dat mens en dier in leven liet.

Mandarin, Blue: Arthur
Woont bij de Familie Berends in Bergharen.

 

Arthur. In vele Brits-Keltische sagen is Arthur een half-god half-koning en hoofdfiguur in vele avonturen. Zijn gemalin is Guienevere, dochter van een reus. In sommige verhalen is zij Arthurs zuster voordat zij met hem trouwde.
Het bekende verhaal is echter dat zij van Lancelot houdt, een van Arthurs ridders, met wie ze haar man bedriegt. Arthur trekt met zijn ridders ten strijde tegen de vele barbaren die zijn land binnen vallen.
In een grote slag sneuvelen bijna al zijn gezellen en hij zelf wordt zwaar verwond door feeën naar Avalon gebracht.
Rond de mythologische Arthur-figuur zullen later de vele Arthur- en Graalromans ontstaan. Ook het thema van de Graal is reeds te vinden in de Keltische Arthur-mythe: de magische pot die alle goden willen bemachtigen, wordt door Arthur veroverd, echter wel ten koste van bijna al zijn ridders (behalve 7 man).

Balinees, Lilac Point: Aizen-myoo
≈07-05-2004 Aizen-Myoo †13-08-2004Aizen-myoo, was de Japanse god van de liefde, die wordt vereerd door prostituees, herbergiers, zangers, muzikanten e.a. Oorspronkelijk is hij een god van de Shingon en Tendai en vertegenwoordigt hij de liefde die overgaat in verlangen naar de 'verlichting'. Hij ziet er schrikwekkend uit, met tussen beide ogen een derde, verticaal geplaatst oog en in zijn haar een leeuwenkop.

Terug